12 martie 2013

IULIA RUSSU-BUDEAC

S-a născut la 9 martie 1943 în regiunea Dniepropetrovsk, Ucraina. Din anul 1995 locuieşte în Moldova.
Chiar de la vârsta de cinci ani este pasionată de desen, visând încă din copilărie să devină pictor. Iubeşte natura şi, de mic copil, îi place să urmărească comportamentul păsărilor şi animalelor. I-a insuflat această dragoste pentru natură şi fiului, spunându-i poveşti, iar în paralel desenându-i subiectele poveştilor. S-au păstrat până azi desenele la povestea lui Ion Creangă “Fata babei şi fata moşneagului’’.
Este filolog de profesie, absolvind facultatea de filologie a Universităţii de Stat în 1970. A fost angajată în calitate de specialist-asistent în laboratorul dirijat de academicianul Andrei Andrieş din cadrul Institutului de Fizică Aplicată a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1973-1996).
În perioada anilor 1982-1989 a frecventat atelierul de creaţie populară sub conducerea lui Iu. A. Terehov de pe lângă Palatul Sindicatelor (Secţia Brodat costume populare). Din anul 1981 a cântat în capela corală ‘’Academia’’ a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dirijată de maestrul Victor Creangă, iar în prezent (începând din 2003) face parte din corul "Steaua" sub conducerea artistului emerit în arte Galina Rotta.
În anul 1987 Iulia Russu primeşte titlul onorific de Meşter Popular în arte decorative aplicate.
Devine membru al Asociaţiei ucrainene "Вiдрождення’’ dirijată de E.I. Oseredciuk (1989). Participă până în prezent la expoziţii republicane şi internaţionale, în cadrul cărora a fost decorată de nenumărate ori cu diploma ‘’Cel mai bun meşter popular al anului’’. A participat la acţiuni anuale de binefacere.
Lucrările Iuliei Russu au fost prezentate la expoziţii internaţionale: în 1999 – la Hanover, Germania, iar în 2011 – la Shanghai, China.
Confecţionează păpuşi conform unei tehnologii proprii. In colecţia autoarei se regăsesc păpusi în costumele populare ale popoarelor locuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Activitatea Iuliei Russu a fost reflectată de nenumărate ori în mass media. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu