20 ianuarie 2014

FIZICIENII MOLDOVENI, REMARCAŢI LA LONDRA PENTRU DESCOPERIRI ÎN DOMENIUL NANOTEHNOLOGIEIE

Cercetătorii din Republica Moldova, Australia, Germania şi Franţa au elaborat o nouă metodă de fabricare a nanostructurilor în 3D din nitrură de galiu (GaN) cu ajutorul unui fascicul focalizat de ioni (FIB), scrie revista electronică Nanotechweb.Tehnica presupune aplicarea directă a unei sarcini negative pe suprafaţa GaN cu FIB, după care proba este preluată fotoelectrochimic, procedura care permite modelarea controlată a membranei ultrasubțiri şi nanocoloanei purtătoare. GaN este un tip de semiconductor folosit pe scară largă în aplicații electronice, dar și în optoelectronică, de exemplu la diode emiţătoare de lumină şi lasere. Materialul din care sunt făcute membranele GaN ar putea găsi de asemenea aplicarea și în sistemele nanoelectromecanice.
„Savanţii noştri au demonstrat în premieră că pot fi create nanoarhitecturi tridimensionale după un design original ce constă în prelucrarea suprafeţei unui material semiconductor cu un fascicul focalizat de ioni”, se spune într-un comunicat al Academiei de Științe a Moldovei. 
La realizarea invenţiei descrise au participat colaboratori de la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM şi Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul UTM (coautori membrul corespondent Ion Tighineanu şi dr.Veaceslav Popa). 
Oamenii de știință estimează că grosimea nanomembranelor este de circa 15 nm, și este aproximativ egală cu distanța (de 30 keV GA+) la care poate pătrunde un fascicul de ioni în matricea GaN. "Producerea  unei astfel de membrane ultrasubțiri Gan suspendate pe nanostructurile Gan este nemaipomenită. Noi putem produce membrane cu diferite grosimi, totodată ținând sub control energia fasciculului focalizat  de ioni", a declarat Tighineanu pentru nanotechweb.org.
Potrivit cercetătorului moldovean, "tehnica în cauză ar putea fi folosită în fabricarea nanostructurilor 3D bazate pe GaN, sistemelor nanoelectromecanice, dar şi dispozitivelor fotonice confecționate din acest material important din punct de vedere tehnologic". 
Elaborarea reprezintă un salt important în domeniul nanotehnologiilor compuşilor chimici cu proprietăţi piezoelectrice, precum este nitrura de galiu, şi deschide perspective largi pentru fabricarea diverselor dispozitive nanoelectro-mecanice. Nanostructurarea spaţială în trei dimensiuni rămâne încă o provocare pentru majoritatea materialelor electronice, iar soluţiile existente sunt foarte costisitoare. 
Lucrarea a fost realizată cu susţinerea Comisiei Europene prin proiectul MOLD-ERA şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei prin Programul de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale”. Actuala elaborare nanotehnologică este a 5-cea la număr a savanţilor noştri pe parcursul ultimilor ani, selectată şi apreciată de site-ul londonez NanoTechWeb.org.  
Stereo-designul nanotehnologic, elaborat cu participarea savanţilor moldoveni, a fost recent publicat şi pe coperta revistei ştiinţifice Physica Status Solidi – Rapid Research Letters din Germania.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu