20 decembrie 2012

Personalităţi româneşti aniversate de UNESCO

Anul 2012 aduce în atenţia lumii marile personalităţi româneşti, aniversate de UNESCO


S-au împlinit 100 de ani de la naşterea marelui dirijor şi compozitor român - Sergiu Celibidache. A fost membru de onoare al Academiei Române, fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi dirijori din toate timpurile. 
Muzicianul român a murit la vîrsta de 84 ani, la 14 august 1996, în oraşul Neuville-sur-Essone din Franţa.
Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Nascut la Roman, într-o familie înstărită, şi-a părăsit părinţii pentru că aceştia nu îi înţelegeau pasiunea pentru muzică. 
A trăit în sărăcie multă vreme, dar nu a abdicat niciodată de la dragostea sa pentru muzică. Este dirijorul care a refuzat cu încăpăţînare, de-a lungul anilor, orice fel de înregistăari audio, pe motiv că ar scădea emoţia prestaţiilor sale. 
Academicianul Solomon Marcus a vorbit despre Sergiu Celibidache, la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia lansării volumelor "Despre fenomenologia muzicala" (de Sergiu Celibidache) şi "Celibidache: Întîlniri cu un om de excepţie" (de Patrick Lang şi Stephane Muller), în cadrul Editurii Spandugino. Lansările au avut loc cu ocazia Festivalului "Sergiu Celibidache 100" (organizat pentru a celebrara 100 de ani de la naşterea marelui dirijor roman). 
Anul 2012 a fost declarat Aniversare Unesco Sergiu Celibidache. Cariera lui Sergiu Celibidache reflectă profund şi în mod riguros arta sa, şi transmite neobosit cunoştinţele sale la diferite locuri din întreaga lume, în special de la Universitatea din Mainz, de 13 ani, dar, şi la Munchen şi Paris.

Linkuri utile: 

"Despre fenomenologia muzicala" (de Sergiu Celibidache) 

"Celibidache: Întîlniri cu un om de excepţie" (de Patrick Lang şi Stephane Muller)
Sergiu Celibidache - biografie
Sergiu Celibidache - citate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu