5 decembrie 2012

Ziua Internaţională HIV/SIDA


Infecţia cu HIV reprezintă o pandemie a sec. XX—XXI, calificată drept un cataclism medical şi un fenomen unical prin viteza sa de răspîndire şi prin gravitatea urmărilor. SIDA (Sindromul de Imunodeficienţă Dobîndită) a fost raportat pentru prima dată în SUA în 1981 în Los Angeles şi New York, la un grup de bărbaţi la care s-a produs o epidemie de Pneumonie cu Pneumocystis Carini şi sarcom Kaposi în condiţiile unei aparente stări de sănătate. Infecţia HIV/SIDA într-un termen relativ scurt, a căpătat o răspîndire pandйmica, devenind o problemă de ordin global, afectînd toate continentele şi ţările globului pămîntesc.
Pandemia HIV/SIDA continuă să prezinte un pericol real pentru omenire, cauzînd prejudicii morale, sociale şi economice. Infecţia cu HIV este apreciată de către experţii OMS drept o epidemie globalizată. Infecţia HIV afectează cel mai rapid populaţia tînără şi fertilă. Dintre toate persoanele HIV infectate la nivel mondial, circa 60% revin grupului cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 39 ani.
Conform datelor publicate recent de UNAIDS, anual la nivel mondial sunt detectate circa 3 mln de persoane. Zilnic sunt înregistrate circa 6800 de persoane nou infectate cu HIV, totodată, circa 5700 de persoane decedează de maladiile asociate SIDA. Astfel, la fiecare două persoane supuse tratamentului ARV le revin cinci persoane nou infectate. Au decedat de HIV/SIDA de la declanşarea pandemiei circa 25 de milioane de persoane. Epidemia HIV/SIDA este concentrată prevalent în ţările în curs de dezvoltare, circa 90% din persoanele infectate provenind din astfel de state. Cele mai afectate ţări sunt situate pe continentul african, în special în partea lui de Sud. Actualmente în Africa trăiesc circa 70% d№«umărul total al populaţiei infectate cu HIV. Africa la Sud de Sahara reprezintă epicentrul pandemiei fflV/SIDA.
O particularitate caracteristică pentru pandemia HIV/SIDA din ultimii ani este creşterea într-un ritm vertiginos a numărului de persoane afectate în ţările Europei de Est şi în cele ale Asiei Centrale. In această zonă numărul persoanelor infectate cu HIV înregistrate oficial în anul 2007 a sporit cu 154% faţă de anul 2001. Un fapt îngrijorător este că peste 80% din numărul total de persoane infectate sau bolnave în aceste regiuni au vîrstă de pînă la 30 ani (în ţările Europei de Vest cota acestui grup constituie 30%).
Transmiterea heterosexuală reprezintă modul principal de răspîndire a infecţiei HIV la nivel mondial, fiind detectat în circa 85% dintre cazuri. Totodată, circa 1/3 din toate cazurile noi de infecţie HIV înregistrate anual la nivel mondial sunt rezultatul utilizării drogurilor injectabile, majoritatea lor fiind înregistrate în Europa de Est şi în Asia de Sud-Est. Combinarea utilizării drogurilor injectabile şi practicarea relaţiilor sexuale neprotejate favorizează răspîndirea epidemiei HIV/SIDA în mai multe state ale Asiei.
Numărul de cazuri de infecţie HIV estimate în prezent printre adulţii din toată lumea este de aproximativ 35,7 milioane. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 2,6 milioane de copii infectaţi HIV s-au născut de la începutul acestei pandemii şi aproximativ jumătate dintre aceştia au dezvoltat SIDA şi au murit. Epidemia HIV a apărut în valuri în diferite regiuni ale lumii, fiecare val avînd ceva diferit în caracteristicile sale în funcţie de datele demografice ale ţării şi ale regiunii în cauză, precum şi de momentul pătrunderii HIV în rîndurile populaţiei.
De notat este faptul că diferitele subtipuri de tulpini HTV-1 au prevalente diferite în regiuni diferite ale lumii. Deşi epidemia a fost pentru prima dată recunoscută în SUA şi imediat după aceea în Europa de Est, foarte probabil că ea a apărut în Africa subsahariană. Numărul anual de cazuri noi de SIDA a atins cota maximă, aceasta menţinîndu-se în America de Nord şi Europa Estică.
Africa subsahariană a fost în deosebi devastată de epidemie cu o prevalentă a infecţiei dublă în multe oraşe. într-adevar, în cîteva ţări din Africa subsahariană, cum ar fi Uganda, datele disponibile de seroprevalenţă indică faptul că mai mult de 10% din întreaga populaţie ar putea fi infectată, cu o prevalentă mult mai mare în marile centre comerciale. Deşi epidemia în ţările asiatice, în special India şi Thailanda, a apărut oarecum întîrziat faţă de cea din zona africană, numărul noilor cazuri din regiune creşte rapid, astfel încît amplitudinea epidemiei este preconizată să o depăşească în secolul al XXI-lea pfttsea din Africa subsahariană.
Infecţia HIV prezintă o prioritate de sănătate publică pentru Republica Moldova. La 1 iunie 2010 au fost înregistrate cumulativ 5999 de persoane infectate cu virusul HIV, inclusiv 1891 în localităţile de Est. în anul 2009 se atestă o scădere neesenţială a numărului de cazuri noi înregistrate - 704 (17,12 la 100000 de persoane) în comparaţie cu 795 în anul 2008 (19,27 respectiv).
Răspîndirea infecţiei HIV are loc în toate unităţile administrativ-teritoriale, cu o rată diferită a prevalentei. Cea mai înaltă prevalentă cumulativă la 100000 de persoane se înregistrează în municipiile: Bălţi - 804,86, Chişinău - 135,86; raioanele: Glodeni - 141,49, Basarabeasca - 122,03, Sîngerei - 109,69. în localităţile de Est prevalenta infecţiei HIV este de 2,73 ori mai înaltă comparativ cu.localităţile din dreapta Nistrului, constituind 453,59 în or. Tiraspol, 531,49 -în raionul Rîbniţa.
Infecţia HTV se înregistrează în rîndul persoanelor tinere, apte de muncă, sexual active, astfel 86,02% din numărul total de persoane depistate sunt cuprinse în grupul de vîrstă 15-39 ani, 23,77% - în rîndurile segmentului de vîrstă 20-24 ani şi 24,99% - la cei cu vîrsta între 25 şi 29 de ani.
Se menţine la un nivel înalt transmiterea heterosexuală a infecţiei HIV (81,25%), creşterea ponderii cazurilor noi în rîndul populaţiei rurale (34,9%), în rîndul migranţilor (34%) şi reducerea ponderii cazurilor noi în rîndul UDI. Anual se înregistrează circa 80 de cazuri noi de infecţie HIV în rîndurile femeilor gravide. În perioada anilor 1989-2009 maladia SIDA a fost diagnosticată la 887 de persoane. În perioada 1987-2009, pe malul drept au decedat circa 500 de persoane cu HIV/SIDA. Pe malul stîng, în perioada 1989-2009 au decedat 490 de persoane cu HIV. Din maladiile SIDA indicatoare se înregistrează mai frecvent tuberculoza - 482 de persoane (54,34% din numărul total de bolnavi de SIDA).
Actualmente, povara infecţiei HIV se răsfrînge atît asupra bărbaţilor, cît şi asupra femeilor. Situaţia s-a schimbat, într-o anumită măsură, după trecerea de la o epidemie transmisă pe calea injectării drogurilor în anii 1990-2001 (în majoritatea cazurilor referindu-se la bărbaţi) la o epidemie cu transmitere preponderent pe cale sexuală.
Numărul de cazuri de infecţie cu HIV raportat în lume este mult subestimat faţă de prevalenta reală, în special datorită mecanismelor de raportare dificile în unele ţări în curs de dezvoltare. Modul preponderent de transmitere a infecţiei cu HIV în lume este reprezentat fără nici o îndoială de raporturile heterosexuale; acest lucru este adevărat în special pentru ţările în curs de dezvoltare, unde numărul bărbaţilor infectaţi este aproximativ egal cu cel al femeilor infectate.
Ţări, cum sunt cele din Africa subsahariană, cu un mod de transmitere predominant heterosexual, au fost etichetate de către OMS drept ţări cu pattern II, în plan opozitiv, ţările cu pattern I sunt acelea în care marea majoritate a cazurilor vizează bărbaţii ce fac sex cu alţi bărbaţi ori utilizatorii de droguri injectabile. Iniţial, SUA şi Canada şi majoritatea ţărilor din America de Sud, Europa Estică, Scandinavia, Australia şi Noua Zeelandă erau în mod clar ţări cu pattern I. Totuşi, în cele mai multe dintre aceste ţări, inclusiv SUA, patternul se modifică gradual, cu o creştere a proporţiilor de noi cazuri în rîndul heterosexualilor.
Ţările cu pattern III sunt acelea în care există relativ puţine cazuri de infecţie HIV/SIDA şi majoritatea indivizilor infectaţi au avut contact cu indivizi provenind din ţările cu pattern I şi II. Un indicator frapant al răspîndirii epidemiei este faptul că, numai cu cîţiva ani în urmă India şi Thailanda, de rînd cu alte ţări asiatice, cu ţările din Europa de Est, din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, precum şi cîteva ţări din Pacific erau considerate ca avînd pattern III. Atît India, cît şi Thailanda, au evoluat rapid în ţări cu pattern II. Dacă programele educaţionale şi de modificare a modului de viaţă eşuează şi în alte ţări cu pattern III, nu există nici o îndoială că multe dintre acestea vor evolua spre pattern I sau II.
Biblioteca dispune in colectia din domeniul medicinii 616.98 de o carte ce cuprinde informatii despre boala incurabila SIDA, un ghid pentru profesori şi studenţi. 
Biblioteca Ştiinţifică Centrală "Andrei Lupan" vă prezintă o carte dedicată aceste teme: Infecţia cu HIV: Etiologie, Patogenie, Tablou Clinic, Diagnostic, Tratament: Ghid practic la disciplina Boli Infecţioase pentru studenţii fac. medicină/Univ. de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testimiţeanu." - Ch.: imprint Star SRL, 2011. – 100 p.
Aveţi grijă de sănătatea dvs., lecturaţi cît mai diverse publicaţii pentru această temă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu